FOLKETEATRET OMBYGGET

Nørregades folkelige teater blev oprindeligt bygget i 1848 som en hippodrom, men efter kun otte år som hestevæddeløbsbane blev bygningen ombygget til teater og fik her navnet Folketeatret. Teatret skulle være et supplement til Det Kongelige Teater, men udelukkende fokusere på det folkelige. Repertoiret skulle helt bogstaveligt følge folket, og derfor har underholdning og komedie altid vejret tungere end drama og tragedie på teatret.

Den oprindelige hippodrom var placeret i gården bag Nørregade, men i 1917 blev teatret ombygget af Vilhelm Dahlerup. Han inddrog forhuset ud mod Nørregade, og placerede her toilet og garderobe. I 1989 gennemgik teatret endnu en omfattende ombygning, og fik her en ny scene med navnet Hippodromen. Scenen er placeret midt inde i teatret i en betonkonstruktion som en lukket sort boks, Black Box. Hippodromen er en intimscene til eksperimentalteater, der lukker finkulturen ind på teatret og henvender sig til et smallere publikum end teatrets store scene.

ÅBENHED OG SAMMENHÆNG

Som konsekvens af ombygningen i 1917 er husets funktioner, så som toiletter, garderobe og billetsalg, den dag i dag placeret ved indgangen til teatret, og er derfor det første man møder, når man træder indenfor i teatrets verden. Funktionerne skærmer for en direkte sammenhæng mellem gaden og foyeren, og modvirker den sammenhæng og åbenhed mellem teater og Nørregade, som teatret ønsker. Ved at flytte funktionerne ud til siden vil man fremover træde ind i foyeren direkte fra gaden. Den nuværende tillukkede facade erstattes med store panoramavinduer, så man kan se ind i teatrets foyer fra gaden – og ud på byens liv. Gennemsigtighed, sammenhæng og åbenhed vil derfor fremover præge teatret.

MED RESPEKT FOR ÆSTETIKKEN

I dag er foyeren ét åbent rum med to trapper placeret langs de to gavlvægge. Foyeren har et forsænket loft, der gemmer på ventilation og teknik, som blev skabt i forbindelse med etableringen af Hippodromen. I ombygningen slås foyerens to trapper sammen til én sammenhængende trappe, der udover at fremstå som et skulpturelt element også forbinder og samler de to etager og scener. Den store trappe fører publikum op til 1. sal, hvor der er indgang til store scenes balkon. Her mødes man af et langt vue gennem atriummet og hele vejen til facaden mod Nørregade. Her på 1. sal placeres desuden en caféscene. Hovedtrappen ender på 2. sal, hvor der er indgang til Hippodromen.
Et vigtigt element i ombygningen er respekten for teatrets klassiske æstetik, og store scenes særlige æstetik føres derfor med ud i foyerområdet.

Ombygningen blev realiseret med midler fra Realdania og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Jørgen Nielsen Rådgivende Ingeniører A/S er underrådgiver og Albæk byggerådgivning ApS er bygherrerådgiver.

Ombygningen blev sat i gang i foråret 2014. Under hele byggeprojektet kunne teatret fortsætte med sine aktiviteter .
Folketeatrets nye foyer blev indviet den 12. november, 2015.

Læs omtaler om projektet her:
RealDania
AOK
Berlingske
A.P. Møller Fonden

12-52-Folketeatret-Facade-foto-03 Folketeatret-foto03 12-52-Folketeatret-Facade-foto-02 12-52-Folketeatret-Facade-foto-01 Folketeatret-diagrammer-01 Folketeatret-planer-01 Folketeatret-foto02 Folketeatret-foto01 Folketeatret-foto05 12-52-Folketeatret-facade-01 12-52-Folketeatret-Facade-historisk-01 12-52-Folketeatret-Foyer-eksisterende-02