


Opgaven
Bertelsen og Scheving Arkitekter fik til opgave, at renovere 4. Maj Kollegiet fra 1951. Det var både nedslidt og falmet, og med udtjente installationer og tag. Grundet den tydeligehåndværksmæssige kvalitet, var det afgørende for kollegiets bestyrelse og alumner, såvel som os, at renoveringen blev gennemført i overensstemmelse med bygningens historie og arkitektoniske symbolik fra efterkrigstiden.


I september 2016 kunne 4. Maj Kollegiet åbne dørene for offentligheden, med fredningsværdierne sikret, renoveret og energioptimeret.






Den symbolske farvesætning
Det blev tegnet af arkitekt Hans Hansen, der var en af funktionalismens store skikkelser i Danmark. Hansen er kendt for sine dristige farvesammensætninger og legende tilgang til arkitektfaget. Det kommer i høj grad til udtryk på 4. Maj Kollegiet, hvor alle vægge er malet i sprudlende farver og udvalgte arkitektoniske led er tilført en grafisk ornamentik ud over det sædvanlige. Udvalgte steder refererer ornamentik og farvevalget symbolsk til befrielsen ex. med de allieredes farver rød, blå, hvid. Overordnet er farvesætningen et udtryk for ønsket om, at skabe håb, glæde og positive strømninger i samfundet og særligt blandt de unge, der var traumatiserede efter krigen. Den originale radikale farvesætning var da vi startede projektet gemt væk under tidens skiftende tendenser og farvelag.





Vi er derfor med assistance fra Nationalmuseets konservatorer gået arkæologisk til værks, så vi lag for lag er kommet frem til de originale farver, der er blevet kortlagt for eftertiden og genskabt, så Hans Hansens værk i dag atter står som et helt værk, hvor farverne stråler som en vigtig del af arkitekturen.






Kollegium – Frederiksberg
Art: Restaurering af fredet ejendom
Bygherre: 4. Maj Fonden
Projektstade: Udført 2011-2016
Se mere om vores farvearkæologiske undersøgelse her
Læs mere om kollegiets historie og beboerne her
Fotos af Jens Lindhe, jensmarkuslindhe.com