Bertelsen & Scheving - Ballonhangaren - nybyggeri

Baggrund

En væsentlig del af Amagers berømte Ballonhangar er en rideskole for børn. Rideskolen har fået en ny hal. Tidligere holdt den til i og omkring Ballonhangaren, en imponerende, ti meter høj træbygning fra Første Verdenskrig, bygget i 1917 med det formål at opbevare artilleriets observationsballoner. Der findes kun få bygninger af slagsen tilbage i Europa. Efter Realdanias køb af bygningen i 2017 har Ballonhangaren undergået en omfattende restaurering, og det blev besluttet at bygge et nyt anlæg til rideskolen.

De omkringliggende bygninger var nedslidte, og for at give hele området omkring hangaren et løft blev de bygninger revet ned, og nye faciliteter til rideskolen blev samlet i en ny ridehal med tilhørende stalde.

Vi har disponeret og proportioneret anlægget, der efterfølgende blev bygget af en traditionel halbygger. Stald og ridehal er bygget med et almindeligt byggesystem, men følger tegnestuens formgivning. Et afgørende element var, at den nye hal rent arkitektonisk ikke blev for dominerende, men bevarede en menneskelig skala i balance med den fredede Ballonhangar.

Projektet

Den nye hal indeholder både ridehal og stald i samme konstruktion. Det er usædvanligt at have disse funktioner under samme tag, og der er en klar idé med det: en stort tag overdækker alle funktioner, og hestebokse, foder- og sadelrum danner en varieret facade mod ballonhangaren, samtidig med at der er overdækkede uderum til alle, der følger med i træningen på ridebanerne. Endnu vigtigere er det store tag med til at danne rum, hvor der er en fin integration og sammenhæng mellem, hvad der sker mellem børn og heste i stalden og i ridehallen.

Den nye hal er en stålkonstruktion beklædt med træ udvendigt, så den harmonerer med Ballonhangaren. Indvendigt står hallen med ubehandlet træ for et lyst og venligt udtryk, også som i den restaurerede hangar.

Ridebanen er 20×40 meter, og der er 30 bokse organiseret på hver side, samt praktiske faciliteter som sadelrum, vandspiltov og foderrum m.v. På området mellem Ballonhangaren og den nye Ridehal er etableret en udendørs ridebane.

En i ide i udvikling

Situationsplanerne herover viser den udvikling, projektet har været igennem. Det startede med flere små stalde, som så udviklede sig til en større stald, indtil ideen opstod om én samlet ridehal i centrum, med bokse organiseret på hver side af ridebanen. Den sidste situationsplan viser placering af hallen på grundens vestlige side med to ridebaner langs stien og en åben plads mellem den nye hal og den historiske Ballonhangar.

Bertelsen & Scheving - Nybyggeri - Ridehal - Ballonhangaren
Bertelsen & Scheving - Nybyggeri - Ridehal - Ballonhangaren

Projektstade:

Ridehal, Amagerfælled
Art: Tegning til nybyggeri
Bygherre: Realdania
Projektstade: Færdigt juni 2021