BERTELSEN & SCHEVING ARKITEKTER
  • Forside
  • Projekter
  • Viden
  • Om
  • FORMIDLING
  • ARISTO BOGFORLAG
  • KONTAKT
Vælg en side

Nivaagaard Malerisamling: Radikal ombygning

Nivaagaards Malerisamling

Skitse til radikal ombygning af museum ny hovedindgang og park Bygherre: Nivaagaards Malerisamling

Projektstade: Idéskitse 2008

Kvm: 1175 kvm bygning, 2500 kvm park

Se vores ombygning af den gamle malerisal her

Radikal ombygning

 

Radikal ombygning Radikal ombygning Radikal ombygning

 

Radikal ombygning Radikal ombygning

KONTAKT

BERTELSEN & SCHEVING ARKITEKTER APS

Store Kongensgade 59A, 2. sal
DK-1264 København K

t +45 35 87 47 40
mail@bsarkitekter.dk

CVR 29197954

Links

  • Forside
  • Projekter
  • Viden
  • Om
  • Formidling
  • ARISTO BOGFORLAG
  • KONTAKT

Instagram

Historien om #DenMystiskeSten #vol6 Nu er en stum Historien om #DenMystiskeSten #vol6

Nu er en stump af den ubrændte sten så blevet brændt til 1000 grader, og det blev den rød af. Så blev vi så kloge. Og det blev bekræftet, at stenen er hygroskopisk; den kan både opsuge og afgive fugt, men ikke så meget som en almindelig ubrændt lersten, fordi vores sten har et højt kaolinindhold. Teorien var jo, at stenene blev lagt, da kirken fik fladt loft, da kirkens usædvanlige langsgående mur op gennem kirkerummet blev fjernet i 1874. Men nu har vi fundet en tegning af kirkerummet fra 1871, og her er loftet fladt. Så måske er den ubrændte sten ældre end 1874. Eller måske er tegningen dateret forkert? 

Vi graver videre.

Læs hele historien om AA Kirke og stenen på vores hjemmeside. Link i bio.
Historien om #DenMystiskeSten #vol5. Vi har en te Historien om #DenMystiskeSten #vol5. 
Vi har en teori! Hvorfor placere ubrændte skrøbelige sten på hele loftet af en kirke? Teorien er, at stenene er placeret på loftet som et brandhæmmende lag. Hvis der gik ild i selve kirkerummet, ville varmen stige op, og de ubrændte sten ville dels afgive fugt, dels virke brandhæmmende i sig selv, i takt med at de blev brændt. Når nu loftet over kirkerummet er af træ, og ikke som over våbenhuset et stenhvælv – ganske vist med groft tilhuggede sten, men dog brandhæmmende. Tilsvarende: hvis taget brændte, ville kaolin stenene forhindre, at ilden kunne trænge ned i selve kirkerummet. Hasle Klinker, som stenene stammer fra, er jo berømte for deres ildfaste sten.
Historien om #DenMystiskeSten #vol4. Det var kaol Historien om #DenMystiskeSten #vol4. 
Det var kaolinen, der gav sporet til, hvilke sten det måske drejer sig om. Når man lægger sådan en sten i vand, opløser den sig til grus. Mon ikke stenen stammer fra det nærliggende Hasle Klinker og Chamottestenfabrik? Da Aa Kirke, der jo er fra 1100-tallet, fik nyt tag sidste gang i 1874 faldt det sammen med, at Hasle Klinker ansatte nogle tyske ingeniører til at forbedre minedriften og produktionen. Måske er det en forsøgssten fra denne periode? Ubrændte mursten af kaolin-ler er så skrøbelige, at de nemt går i stykker under transport. Men når de bliver brændt, bliver de stenhårde og ildfaste. At stenene må stamme fra restaureringen i 1874 afslører deres lugt, når de bliver opløst i vand. Så lugter der af gammel kuffert, der har stået på et loft.

(fotos fra Bornholmerneshistorie.dk og Bornholmskekirker.dk)
Historien om #DenMystiskeSten #3. Den mystiske st Historien om #DenMystiskeSten #3. 
Den mystiske sten fra Aa Kirke på Bornholm er ikke sådan at få aftvunget sin hemmelighed. Efter at have kradset og kigget på stenen bliver den med et resolut slag med en hammer hugget i mindre stykker og sendt til Teknologisk Institut, Aarhus Murværkscenter, for nærmere undersøgelse. Men her volder den også hovedbrud. Stenen består af rødler og kaolin. Kaolin er et lermineral, der ofte bruges i den fineste porcelæn eller ildfaste klinker. Kaolin kan godt minde om pibeler. Men hvilke sten, hvorfra og hvad de skulle bruges til, kunne man ikke forklare. Til gengæld var der en af Teknologisk Instituts tidligere medarbejdere, der efter sigende skulle kende alle danske mursten. Selvom han var gået på pension, så kunne han måske lokkes til at se på stenen. Og endnu et fragment blev sendt afsted, med billeder og mål.
  • Facebook
  • Instagram
© BERTELSEN & SCHEVING ARKITEKTER